La Champagne is toch wel een van de wonderbaarlijkste streken op onze aardbol.
Het is de enige plek ter wereld waar de bruisende champagne mag worden gemaakt. Het kent ontelbaar veel druivengaarden, wijnboeren en champagnehuizen. Ook vind je er de meest bijzondere ondergrondse kelders waar miljoenen flessen champagne zijn opgeslagen. Soms van wel 60 jaar oud. Het milde klimaat en de krijtbodem maken het unieke gebied bovendien bij uitstek geschikt voor de druivenstokken.
Maar het gebied kent nog meer bijzonderheden. Hieronder de Champagnestreek weetjes die je echt moet weten!
Weet jij dat de Champagnestreek..
.. de Champagnestreek in de zomer van 2015 benoemd werd tot UNESCO Werelderfgoed?
De betoverende Avenue de Champagne, Fort Chabrol en de Caves van o.a. Pommery, Ruinart, Veuve-Cliquot behoren sindsdien tot de UNESCO erfgoedlijst. Samen met veel andere champagne heuvels, huizen en kelders.
Hoe dit werd gevierd? Lees het in de blog op Brouzje!
.. de Champagnestreek maar liefst 34.000 hectare aan wijngaarden beslaat? Onderverdeeld in 4 belangrijke teeltgebieden?
Dit zijn:
- Montagne de Reims
- Vallée de la Marne
- Côte des Blancs
- Côte des Bar
Waar te beginnen?
Om de streek wegwijs te maken, is de honderden kilometers lange Route Touristique du Champagne aangelegd. Verdeeld in 5 verschillende routes, die je meenemen langs de betoverende wijngaarden en champagnehuizen.
Boek een weekendje en ontdek met eigen ogen de Champagnestreek!
.. La Champagne de hoogste opbrengst druiven per hectare heeft van alle Franse wijngebieden?
Maar dat deze opbrengst ook gelijk aan allerlei restricties onderhevig is? Het rendement per hectare wordt per jaar bepaald en mag over het algemeen niet groter zijn dan 10.400 kg druiven. Tenzij dit door specifieke omstandigheden anders wordt bepaald door het Comité Champagne.
.. de seizoenen alles bepalend zijn voor de wijnboeren in de streek?
Hier in Nederland kunnen wij het hele jaar druiven eten. Van de seizoenen merk je nauwelijks iets meer. Maar als champagneproducent bepalen de seizoenen alles! Wanneer wijnstokken snoeien, wanneer zaaien, wanneer oogsten.. Én heel belangrijk wanneer de druiven beginnen met groeien!
De seizoensverschillen zelf ondervinden? Ga mee op groepsreis!
.. de oogst van de druiven altijd in september plaatsvindt en dat ieder dorp eigen startdata krijgt toegewezen voor elk type druif?
De boeren kunnen dus niet zomaar zelf bepalen wanneer zij starten met oogsten. In de blog van Brouzje over de oogst van 2016 lees je hoe dat in zijn werk gaat:
“Vanaf het moment dat de druif begint te veranderen van kleur (véraison) worden 2 keer per week monsters genomen op circa 450 druivenvelden in de gehele Champagne.
Deze monsters worden gecontroleerd op de mate van verkleuring, gemiddeld gewicht, geschatte suikergraad, de totale zuurgraad en op de aanwezigheid van grijze rot. Deze grijze rot en de meeldouwschimmel lagen vaak op de loer dit seizoen. En zullen de data in enkele gebieden ongetwijfeld hebben beïnvloed dit jaar.
De metingen worden vervolgens dezelfde dag nog doorgegeven aan het laboratorium van het officiële Champagne Comité. Zij stellen de resultaten vast voor elke gaard. En vergelijken die met de gemiddelde waarden. Op basis van de resultaten krijgt elke gemeente en druivensoort zijn eigen startdatum toegewezen.”
.. alle druiven met de hand worden geplukt?
Zo kneuzen ze namelijk het minst. En blijft hun smaak het beste behouden. Ook dit is verplicht volgens de gereguleerde champagnewetten. Elk jaar zijn er daarom duizenden vrijwilligers nodig, die op de gaarden helpen met plukken.
Ook helpen met de volgende oogst?
.. alleen bruiswijnen uit de Champagnestreek de naam Champagne mogen gebruiken?
Wij weten het allemaal, champagne komt uit de champagnestreek. Het is een beschermd merk in veel landen over de hele wereld, dat betekent dat de naam niet gebruikt mag worden voor eigen producten of wijnen. Deze afspraak is echter niet ondertekent door de Verenigde Staten. Daar mag men de naam ´champagne´gewoon gebruiken. Veel champagnehuizen in Frankrijk en het officieel Comité Champagne zijn daar uiteraard niet erg blij mee.
Meer weetjes over Champagne? Lees ze in de blog van Brouzje.